Sabtu, 17 Disember 2011

pernah doa ttg jodoh ...???

...:: ASSALAMUALAIKUM ::...

pertamanya, ku ucapkan syukur pd TUHAN YG MAHA AGUNG ats nikmat IMAN & ISLAM.... sesungguhnya nikmat inilah, yg paling besar yg DIA berikan untukku... TERIMA KASIH TUHAN.
alhamdulillah, setelah sekian lamanya ku tidak menulis, mlm ini... tuhan berikan ku kesempatan utk menulis lg... sebelum itu, izinkan ku memohon maaf krn sudah agak lama tidak mengupdate laman maya ini...

mlm ini, ku mahu menceritakan ttg perbualan merangkap persoalan yg d tanya oleh umi baru2 ini...
sedikit perbualan antara ku dgn umi...
umi : pernah tak berdoa ttg jodoh...???
ku : terdiam seketika, lalu dgn mudah menjawab, pernah... tp jarang2 skali klu nk doa..
umi : awtnya x berdoa ttg jodoh ni..??
ku   : entah, myb sbb x rasa nak kawen lg kot... hehehehh.
umi : kena doa dr skrg la, jgn nk tggu dah nk kwen bru nk doa...
ku : terdiam lg.... aikkk.. umi nak menantu ka ??? hehehehe
umi : bukan la nk menantu, tp umur tu kan dah sesuai utk pk hal2 ni...
ku : dlm hati.. (klu mcm ni nk kwen esok gak la..) ehehehe.

ok la.. hanya setakat itu sahaja perbualan yer, xleh nk pnjg2 kang nti jd krngan SPM plak...
ermm... nak tya korg plak, pernah x ade pengalaman mcm ni ??? dah tntu penah kan.. apa yg korg rasa erkk ?? best ker bila mak tya ttg hal ni...??? bg ku, pk skali mcm best, bila pk lg, mcm x best pun ade... tipu la klu kata ckp bab kwen ni xbest sbb smua mmg nak kwen... hahahaha.

ermmm.. ntah la, klu nk ckp bab kwen ni smpai semggu x ckup, btul x???? tp apa pun, sedikit nasihat utk diriku n utk kwn2 smua.... jgn hanya nak seronok jer bila kwen ni, kna igt tggjwb sbb itu amanah. ok lah... nk biarkan cerita ni tergantung, sbb dah xtau nk tulis apa laa.. maaf erkk. akhir kalam dariku untuk anda.. : " belajar menghargai apa yang kita ada, jgn nanti kita kesali setelah ketiadaan nya..." sekian

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Rabu, 23 November 2011

plez... study k, nak blik msia kan ...???



soryyy erk.. pic x clear

...:: ASSALAMUALAIKUM ::..

Alhamdulillah wa syukur lillah, masih lg ade waktu utk ku berblog.. yeyeyey.. mekasih wahai tuhan, atas nikmat ini yerrrrrr.. so kwn2 mari sama2 ucap syukur pada tuhan tau, atas nikmat yg tuhan berikan... jgn kita mudah lupa erkk... nikmat ni hanya sementara, jd jgn kita lupa nk syukur pada tuhan tau.....

ermmm.... balik pd tajuk, korg nak tau, skrg ni kuliah dah mula n bertambah rancak bila mana doktor2 pun dah msuk kuliah, klu sblm2 ni kuliah tu nama ja buka, tp kdg2 tu rasa mcm xbuka.. hehehe... tp apa pun kuliah mmg terbaik laaaaaaaaaaaaa.. (kwn2 jgn mls nk msuk kuliah tau..)

bila kuliah buka ni mmg bes, tp yg kurg nya lak, nti nk kena amik peksa plak... wawawawawawa.. susah maaaa, (kwn2 doakan agar aku sentiasa berjaya yer,) mekasih kwn2.
tahun ni kena ubah cara study lak.. cz cara yg thun lepas kurg berkesan.... hehhe.. tahun ni kena set dlm minda tu AKU NAK BALIK MALAYSIA... SO KENA LEBIH RAJIN. (harap2 menjadi aa..) huhuh

...::YA ALLAH, BERIKAN AKU KEKUATAN UNTUK TERUS TABAH ::...

and yg las ni sebuah hadis yg mahu di kongsikan dgn teman2 smua....
KELEBIHAN BASMALAH(BISMILLAH) sabda NABI MUHAMMAD S.A.W : 'TIADALAH APABILA SESEORANG HAMBA MENYEBUT BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM, MELAINKAN HANCURLAH SYAITAN SEBAGAIMANA HANCURNYA TIMAH DI ATAS API." sumber drpd buku himpunan 400 hadis RASULULLAH S.A.W fadhilat amalan harian muslim karangan muhammad zulfaka abd. lah...
SEKIAN....

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMABACA ::...

Jumaat, 18 November 2011

BERUKHWAHLAH KERANA ALLAH SWT...

...:: ASSALAMUALAIKUM ::...

Alhamdulillah.... lega rasanya akhirnya dpt bersua lg dlm dunia maya ni kan... x gitu whai pembaca.. heeeheh.. ade ke yg baca blog ku ni ha..???? xde pn xper la... boh layan jerrrrrrr!!!!!

berhari2 sibuk dgn urusan kuliah, nk bayar rusum(yuran), nak amik tasdiq ( pengesahan kuliah) cuci gmbr n byk lg laaa..huhuh. penat wei, bila pk utk buat urusan dgn arab2 ni... tp mau xmau kna hadap gak la muka syu'un (kerani) tu... n akhirnya tuhan bg mudah smua urusan selesai dgn baik... ehehhe. TERIMA KASIH TUHAN...

ok lah, nk sambung buat kja balik ni erkkk.. ni pun saja curi2 msa skit... hehehe. then pegang la dgn kata2 nasihat yg x seberapa ni errkk...

Apabila BERTEMAN; jangan mengharapkan KEISTIMEWAANNYA,
Kerana engkau mungkin MEMBENCI tatkala ketemu KELEMAHANNYA..
Apabila BERKAWAN; jangan mengimpikan KESEMPURNAANNYA,
Kerana engkau mungkin MENCELA andai terlihat KECACATANNYA..
Apabila BERSAHABAT; jangan bersandarkan HARTA MILIKANNYA,
Kerana engkau mungkin MENGHINDAR tatkala dia dihimpit KEMISKINAN..

Tetapi BERUKHWAHLAH KERANA ALLAH SWT..
Nescaya akan lahir PERSAHABATAN yang TULUS..
Yang dengannya akan saling BERKONGSI KENIKMATAN,..
Yang dengannya akan saling MENDOKONG KESULITAN..
Yang dengannya akan saling MENASIHATI kepada KEBAIKAN..
Yang dengannya akan saling MELENGKAPI tiap-tiap KEKURANGAN dengan KELEBIHAN yang dimiliki.. DEMI MENDAMBAKAN REDHA ILAHI..!!! sekian.....

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Isnin, 14 November 2011

hanya sebuah ungkapan...!!!

...:: ASSALAMUALAIKUM ::...

Alhamdulillah... ats nikmt yg d berikan tuhan, ku masih mampu utk melunaskan sisa saki baki kehidupan yg sementara... dgn tempoh yg seketika ini lah, ku cuba utk selesaikan segala tuntutan selaku seorg hamba, walaupun adakalanya, ku juga alpa dgn keasyikkan dunia ini....
kita semua sedia maklumkan bahawa syaitan telah berjanji utk mengganggu anak ADAM.. iaitu pasti kita lah kan.... huhuh.. oleh itu ku harap agar tuhan senantiasa utk berikan ku NUR utk ku terus memperbaiki kealpaan yg di lakukan, x lupa di doakan utk teman2 juga agar tuhan berikan NUR yg sama, agar kita terus lurus dalam laluan yg BENAR...!!!!
kpd teman2 semua, ungkapan yg ingin ku lafazkan atau yg akan ku ungkapkan bukan lah, sebuah kata2 yg melampau atau pun yg tidak memberi manfaat utk anda semua, tp ku rasa kata2 ni mungkin ada baiknya ku kongsikan bersama kan3!!! mungkin sudah ada yg dapat meneka, mahupun mengagaknya...
tatapi ku berasa mahu juga utk lafazkan dlm blog ku ini.. heheh.. ungkapan yg di maksudkan ialah.... INNI AKHUKUM FIL ISLAM... ( SESUNGGUHNYA AKU SAUDARA KAMU SEISLAM...) mudah kan ungkapan ini, saja nak di kongsikan dgn teman2... andai teman2 berasakan kata2 ini x mambawa apa2 makna.. SILA abaikan.
akhir kalam dari ku utk sesi ini... "Sesuatu yang mudah datang dlm kehidupan, kekadang ia akan juga mudah hilang kenikmatan. Namun sesuatu yang sukar untuk dimiliki, pasti akan membuatkannya sangat dihargai..." sekian...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Sabtu, 12 November 2011

kdg2 xperasan kan3...!!!

...:: ASSALAMUALAIKUM ::...

DARI ABI HURAIRAH R.A KATANYA NABI MUHAMMAD S.A.W BERSABDA:"Setiap angg0ta tubuh manusia mempunyai kesempatan untuk bersedekah setiap hari..iaitu mendamaikan 2 org yg brselisih merupakan sedekah..men0l0ng orang menaiki kenderaan atau men0l0ng mengangkatkan barangnya ke atas kenderaan dikira juga sbg sedekah..setiap langkahan utk menunaikan s0lat adalah sedekah..dan menyingkir duri di jalanan awan dikira sbg sedekah" SEKIAN...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Selasa, 1 November 2011

layan kan saja pic nie...!!!


pemandangan dari puncak Bukit Tursina


kubu Salahuddin Al-Ayyubi


pemandangan sebelum turun ke bawah


gambar yg d kenali nama Lembu Sameri



nampak cantik takk...!!!

...:: ASSALAMUALAIKUM ::...

alhamdulillah, wa syukur lillah..... pa pun mula2 mst ucap syukur tau kwn2, bru nes nk mula bicara.... heee3, entah la kwn2, pg2 ni rasa mls nk menaip, tp hti ttp nk gk updte, so layan kan jer kan pic2 ni... then take this word.. " if you make the other people smile, you will smile also... that's can be solve a little problem did you have, trust it " entah betul ke takk my english niiii..huhuh, klu salah tolong betul kan erkk.. sekian.

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Isnin, 31 Oktober 2011

cuba teka ni pic tipu atau real...!!!!


subhanallah...!!!


alhamdulilah...!!!


indahnya kan...!!!




...:: ASSALAMUALAIKUM ::...

Alhamdulillah..... msih ada kesemptan yg MAHA AGUNG kurniakan utk ku... msih ade tenaga, masih ade kekuatan, so leh la sdkit sbyk nak tmbh kan amal ibadah niii... moga2 bertambah la, heeeee.....

ermm.... berbalik pd pic tu, korg agak2 tu gmbr real atau yg dah d adobe..??? ehhh, tau x apa tu adobe, jgn nk buat xtau lak erkk, kang nti mau kena lmpang kot, klu yg mmg xtau gtu SILA tya pd yg tahu yaaaa.. huuuuu3.

utk pngetahuan itu adalah gambar yg sebenar, x edit wne ker atau adobe apa pun x, mmg mcm tu la klu tgk dgn mata sendri ok... indah sungguh kan ciptaan TUHAN.... nama laut ni klu x silap, org pggil Pantai Agiba... (klu ade sapa yg tahu nama btul, tolong bgtau yer, tkut tersalah nama pulak... heheheh maklum la dah lama x p pantai tu...) klu korg rasa nk mandi kt sini, leh ajaaaa, bli tket utk dtg mesir dulu tau.... heheheh, jgn jeles, mmg bes sgt, mula ku smpai pun rasa xcaya mcm tgk dlm kartun jaa... huhuhu.

ermm.. itu jer nk bgtau korg... he3. sebenarnya ku xtau nk tulis ttg ap, so saja la nk tunjuk pic ni kt korg, ngeeee2... oppss, satu lg nahhh amik kata-kata syair dari sebuah kitab bertajuk “Taa’lim al- Muta’alllimi Thoriq at-Ta’allum” Kitab Karangan Syeikh Zamuji, yang diterjemahkan oleh Abdul Ghani Jabal Maraqy, yang berbunyi,

Bermula syair as-Syeikh al-Imam Burhanuddin shahib al-Hidayah,

“Dan siapa-siapa yang merasai dan mendapat sedap Ilmu dan beramal dengan dia, nescaya sedikitlah gemar akan barang yang ada pada tangan orang-orang” sekian yerr teman2 pembaca...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::..

Ahad, 30 Oktober 2011

rindu pd anak didikku...

...:: ASSALAMUALAIKUM ::...

hai pembaca blog lakaranmindaku, apa kabar korg hari ni, smua ok ka???? ehh.. lupa plk nk ucap syukur utk TUHAN... Alhamdulillah, wa syukur lillah......!!!!! ermmmm dah ucap syukur bru la bes sikit nk melayan updte blog ni... heeeeeeeee.

cer korg tgk pic kt bawh niii... mst dah leh agak kan budak dr mn la dtg ni kan.. heheh, spt yg korg smua tau... ni la budak2 KAFA, merangkp anak didik ku, bdk2 ni smua mmg best laa.. ku smpat ajar dorg hmpir sthun gak laa....


ni diorg tgh tgk ku amik sijil dr YB, klu x silap... hehehehe.


ni pulak diorg tgh tggu nk mkn jamuan kndri yg pihak sek buat tuuu...


entah nper tiba2 leh rindu plak kt budak2 ni, bla igtkan blik wktu depa ni buat lawak, bg sakit hati, main dlm kls n msa nk rotan budak2 nii.. mmg rasa kelakar sgt tau... seyeeess tau dakkk!!!! kdg2 tu nk rotan pun x jd bila depa dok kata.. (alaaa ust jgn la, sian kat kami tau, ust ni x bik tau rotan kami, xsyg kami erk...) lbih kurg mcm ni la ayat nyaaa.. wawawwa... sbb syg la ust nk rotan, tp hati jd taman bila budak2 tu kata mcm tu... hehe, dgn kadar sgra x jd la nk rotan.. heeeeeeeeeee3

las2 yg besnya jd rapat dgn budak2 nii.... best woooooooo.. klu nk tau pic ni pun d ambil msa pihak sek KAFA yg ku ajar tu ade buat skit kndri sempena aku nk smbg bljr d sini lbih kurg mjlis perpisahan laa.. (seyes sedeeyy msa nii) huuuuuu... n yg lg bestnya, dpt hadiah byk tau, yg x tahan ada yg nangis tauuuuuuu....bukan aku, anak didik aku yg nangis erkk. betul erk, x tipu mmg ade yg nagis!!!

harp nti msa blik MALAYSIA diorg msih knl la dgn ku niii.. hheeeeeeeeehee. apa pun nk bgtau korg mmg indah sgt bila jd sorg pndidik, huhuh, ermm.. k ckup utk ntry kali ni tau, than amik kata2 ni " Fikiran membawa kepada pekerjaan. Pekerjaan membawa
kepada kejayaan. Kejayaan membawa kepada impian..."
sekian dari ku...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Sabtu, 29 Oktober 2011

rasa mcm nak ja makan makanan ni lagi..... sedapp!!!

...:: ASSALAMUALAIKUM ::...

Alhamdulillah, krn masih ada kekuatan yg di beri oleh SANG PENCIPTA, maka dgn ini boleh la utk ku melakar kan lg sebuah coretan yg ada di minda nii.. hehhe.. TERIMA KASIH TUHAN... igt tau, ringankan mulut utk ucap mekasih utk TUHAN ats nikmat pd kita semua tau....



errmm, korg mst ade yg terliur kan bila tgk makanan kt atas niii.... nak rasa takk..??? meh la dtg sini, heheheh............ myb ada gak yg tertya2 kan apa la nama mknan niii...?? huhuhh. tp apa pun yg pasti ku nk bgtau dgn jujur makanan ni mmg sdap sgt...

tp sblm tu nk minta maap laa, cz ku mmg x igt dah nama apa mknan niii..... huhuhu. klu nk tahu, makanan ni di sediakan utk ku n juga utk kwn2ku, mkanan ni mama (mak angkat arab) yg msakkan... klu x silap makanan ni mama masak sempena kali kedua kot, kita org ziarah mama..

cer tgk kat pic tu siap ade tarikh kan.. so maknanya mmg dah lama laaa.. huhuhu. tu yg tulis tjuk rasa nak ja mkn.. mama tolg buatkn leh x??? ok sini dekat2 sikit naa.. nk bgtau apa yg ada kt mkanan tu, klu korg tgk bekas yg besar tu, nasi yg di bakar dgn susu, terbaik..!!! yg piring2 kecik tu ibarat mcm lauk2 n sayur laa klu kt msia.. hehehe, ade telor, sayur2 n mcm2 laa...

klu korg nak rasa jgn lupa dtg laa... saja nk bg hati korg panas sikit.. hahahahha. ok lah xnk cter pnjg2 kang nti lapar plak...hehehhe. n nah amik kata2 indah ini yer.. "
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:” Tangan yang menghulur lebih baik daripada tangan yang menerima, mulakanlah dengan mereka yang di bawah tanggunganmu. Sebaik-baik sedekah itu adalah yang tidak mengorbankan keperluannya atau keluarganya, sesiapa yang menahan daripada meminta sedekah dia akan dijaga oleh Allah S.W.T, sesiapa yang merasa berpada-pada maka diberikan Allah S.W.T kelegaan kepadanya.” sumber e-Hadith sekian

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Jumaat, 28 Oktober 2011

hilang seorg teman...

...:: ASSALAMUALAIKUM ::...

Alhamdulillah wa syukur lillah.... hai apa habaq teman2 dunia maya niii... amcm korg smua sihat2 blake erk.. xpun x bpa nk siht... heheh.... klu xsihat tu, jgn lupa senym selalu tau, cz dgn senyum leh buat hti kita tenang, alaaaaaaaaaaa.... susah apa nya, korg dgr jer lagu, senyum xperlu kata apa2.. snyum... heheeh :)

ermm... pg2 buta ni, ku mmg xde kja nk buat so, leh la nk updte skit cter ttg smlm, ermm.... cer tgk tjuk tu, bunyi mcm sedeeyy ja kan, tp korg jgn igt kwn ku telah meninggalkan dunia yg fana plak tau, tp sbaliknya dia tlh meniggalkan bumi MESIR ni utk meneruskan pendakian ilmu di tanah air MALAYSIA yg tercinta plak... ehheheh.

entah knp hati ku ni rasa berat ja nk lepaskn dia pergi, bukan nya apa.... bila kenang kan masa sama2 study, masak utk mkn ramai2, merapu n byk lg laa.. amat indah buat dr ku, bg ku dia salah seorg teman yg terbaik buat ku, sbb nya knp...???? aku jarg dgr dia mengeluh andai meminta bantuan, klu melawak2 xnk tolg tu biasala laaa... tp biasa nya dia mmg akan bntu.

tu yg myb buat kan ku mmg berat sgt nk biarkan dia pulang, tp apakan daya ketaatan pd kemahuan keluarga lbih utama, entah knp bila tgk jer muka teman ku itu, ku jd x tahu sembg, xthu nk melwak, ntah jd serba x kna... cukup sikit msa yg aku luangkan utk nya... MAAFKAN ku teman.

bg ku, msa yg kita luangkan mungkin x lama, tp smua yg penah kita lalui mmg indah, ku x pernah terkilan dgn kamu teman, akan ku abadikan segala kenangan kita bersama2 di sini, akan ku sematkan dalam mindaku buat selamanya insyaALLAH....

ermmm.. dah la yer, ini saja yg mampu ku luahkan, n the last but not least.." Friends are like stars. You can’t always see them, but you know they are there. Have great hopes and dare to go all out for them. Have great dreams and dare to live them. Have tremendous expectations and believe in them. "

akhir bicara ku pg ini, MAAFKAN SEGALA KESILAPAN KU ANDAI SELAMA KITA DI SINI, KU ADA MELAKUKAN KESALAHAN PD MU TEMAN...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Rabu, 26 Oktober 2011

ermm,,, susahnya nk istiqamah...!!!

...:: ASSALAMUALAIKUM ::...

Alhamdulillah, terima kasih YA RABB, atas nikmat pemberian ENGKAU selama ini... sungguh x dpt di bayang kan, andai kita selaku hamba perlu utk membayar smua nya yg telah tuhan berikan utk kita, betul x..???

harap korg semua setuju dgn kenyataan yg dibuat ok... andai kenyataan ini salah SILA berikan teguran yer...!!! ku akan menerima dgn baik. ok lah, berbalik pd tajuk asal ku hari ini, cer tgk balik yer tjuk kat atas tu... susahnya nak ISTIQAMAH...!!!. ehh, istiqamah ker istiqomah???? sapa tahu ejaan yg btul, leh bgtau ku yaaa...

ok mcm ni sblm tu nak tya korg tau x apa itu istiqamah...??? ehhhh, lupa plak nk bgtau kt korg istiqamah ini asalnya dari kalimah arab tau, tp telah d melayukan.. huhuhu. ermm... dr segi bahasa melayunya pulak, maksud ISTIQAMAH ialah : ketaatan menjalankan sesuatu suruhan secara terus-menerus (termasuk urusan agama) ini berdasarkan apa yg di tulis pada kamus dewan bahasa edisi ke-4,

ok, cukup la er... mals nk bg takrif2 lg, rasanya korg smua faham dgn jeas kan... hehehe. ermm... kisahnya mcm ni yer, skrg ni ker atau dulu ker rasa nya sama jaa.. diriku ini susah sgt nk istiqamah, ade jer yg menghalang.. nper jd mcm ni erkk..??? korg ade x formula utk buang tabiat susah istiqamah niiiii..

bila buat jer satu2 benda tu, mula nya smgt, pastu selang 2 3 minggu mula la, jd mls la n mcm2... xtau nk bt mcm na lg dah nii.... myb sbb selama ni buat satu bnda tu atas dasar smgt kot, bukan nya atas dasar kefahaman.. hehehe... rasa mcm btul jer selama ni buat kerana semangat... huhuh,

tp xper laaa.. harap2 korg leh bantu ku yer, ku x minta apa2.. cuma nya tolong doakan agar ku terus istiqamah dlam semua hal x kisah la berkaitan dunia ka, akhirat ka, yg pntg smua nya yg membawa manfaat utk semua....

ermm.. sory la tetiba2 ja mengadu kat korg ttg msalah ku ni... hehhe.. maaf la yer, mcm ade yg baca la blog ang ni..., ahhh lantak laa, nak ngadu gak, x kisah la ade ker xde.. heheheh

n akhir kalam utk hari ni, nah amik sebutir permata iaitu hadis dari junjungan besar nabi kita, MUHAMMAD S.A.W... :
Diriwayatkan daripada Anas r.a: “ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ” Tidak ada seorang pun di antara kalian dipandang beriman sebelum ia menyayangi saudaranya sesama Muslim seperti halnya ia menyayangi dirinya sendiri.” (al-Bukhari) sumber dr sini sekian dulu.

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Selasa, 25 Oktober 2011

...:: malam pertama di alam kubur...? ::...

...:: SALAM ::...

syukur alhamdulillah utkMU YA RABB... sory la yer, dh byk hari x updte, sbb nya sbuk, kuliah dh mula laaaaaaaaaa.. so xde msa sgt nk mengadap bnda2 ni... hehehhe.. konon2 nya la kan... ok meh kita smbg blik bab tjuk ats tu ok..

er... tgk tjuk nmpk mcm gerun kan... biasanya bila sebut mlm pertama jer mst smua akan pk tuuuuuuuuuuuuuuuuut jer kan3,nmpk indah jer kan... haaaaaaaa, bik ngaku jer, xpayah nk buat2 x faham okkks......., tp mcm na plak klu mlm pertama di alam kubur...???, agak2 indah x erkkkk..???? mau seram sejuk la bila tgk blik tjuk then trus pk mcm na la mlm pertama ku nti kan... ermm.. ok, ku xnk ulas pnjg bab ni... korg juz baca jer kat blog kwn ku ni okk.. sini.

ermmm.. ni jer la utk kli ni ok, sblm tu biar ku bg kata2 ni ok... " jangan biarkan orang yang kita sayang menangis kerana kelakuan yg tidak patut kita lakukan padanya, hargai dia seadanya.." sekiannnnn..

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Selasa, 18 Oktober 2011

bawa kwn2 ke PORT SAID N PORT FUAD...

...:: SALAM ::...

Alhamdulillah, syukur yg x terhingga utk tuhan yg MAHA AGUNG, TERIMA KASIH ats nikmt IMAN dan ISLAM yg telah KAU kurniakan utkku, ok kita mula bicara yer, ku dah ucap syukur pd tuhan baru selesa nk memanjang kan kalam dlm blog ni... hehehehhe

apa kabar org2 dunia maya ni... amcm smua ok ka..?? ker ade yg x sihat, heheh.... yg mn xsiht tu jgn mls2 tau, g jer ambil ubat di klinik erkk.. jgn biarkan smpai melarat pulak... ermmm, mst ade yg tertya kan mana la pergi nya pemilik blog ni kan.. xupdte pun blog dia ni... (konon2 ade yg nk tya, perasan ja aku ni kan...) huhuhuh.........

ku nk cter kat korg semua ya, selama 2 hari ni, ku kuar jaln2 bantu kwn2 dari kaherah utk beli baju sempena MUSIM SEJUK nii.. maklum la bila musim ni kena bli la baju2.. lg pun yg dtg tu kebykkn mahasiswa baru, so ku sbgai org tggal berdekatan dgn tmpt beli baju2 ni, kena la temankan.....

nak kata tahu sgt tu, xde laa.... just bantu2 ja, sbbnya ku tiap thun mmg akan ke tmpt tu... jdnya tau la serba skit ttg tmpt tu, hehehe.. nama tmpt mula2 PORT SAID,... kt situ kiranya mcm syurga baju bundel la... smua jenis ada, yg baru pun ada gak, tp biasanya bli bundel ja, sbb kos pun murah skit... huhuhuhu

abis jer bli baju, bw diorg g tmpt ke-2 lak, iaitu PORT FUAD, kt situ xde apa sgt, just nk amik2 angin, sambil2 nk tgk TERUSAN SUEZ, n naik feri lintas ke BENUA ASIA, korg mst penah bljr ttg tmpt tu.. so saja ja bw dorg jln2 situ.. heheheh.

errmm.... rasanya ckup dah yer, ku cter ttg ni erk.. dah penat sgt niii.. nk tido plak.. hehehe, sory klu cter ni mcm tergntg, tp mmg ku xlrt sgt dah... huhuhu, mata pun dah kuyu...huhuhuh, nti klu larat, ku cter lg tau.. tp x jnji ekk..

then, sblm penutup utk entry kli ni, ku nak ucap mekasih sgt2 pd teman2 yg sudi dtg, xlupa juga nk minta maaf klu ade yg terkurang msa korg dtg tmpt tu erk... ku xpandai sgt nk layan tetamu.. hehehe... pasni klu ade yg nk dtg, bgtau jer insyaALLAH ku akan cuba bntu yg mn bleh naaa....

oooopppss, lupa plak, biasanya ku akan tgalkan kata2 azimat kan, (cehh... azimat la sgt) ni kata2 utk hari ni ya... " God never closes a door without opening a window. He always gives us something better when He takes something away." sekian dulu.. caooowwwwwwww.

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Sabtu, 15 Oktober 2011

Terima kasih buat sahabat-sahabatku yang berakhlak mulia dan telah menepati kata-kata itu.

...:: SALAM ::...

hai.. apa kabar korg semua hari ..??? amcm smua ok ka ?? sihat x korg smua.. moga korg semua nya dalam rahmat n kasih syg tuhan yer... xlupa syukur aku ungkap kan utk tuhanku... kerna msih bg aku peluang utk idup kat dunia ni lg, dan leh la aku nk tmbh kan amal aku ni yg x byk mn pun klu nk di kira2..... huhuhhuhu.

hari ni xde mud nk tulis pnjg2 tau, sbb ada tugasan lain yg lbih utama aku nk buat... so maaf aaa.. xleh nk mrapu lama kat blog ni... eheheheh... so aku just nk tggalkan korg dgn ayat2 ini, yg mn telah di kirimkan oleh seorg teman sepengajian di bumi mesir ini...

" Sahabat yang baik adalah sahabat yang berani membetulkan kita ketika kita berbuat kesalahan sehingga kita tidak hanyut di dalam kesalahan dan dosa.Sahabat sejati akan meluruskan jalan ketika kita kehilangan arah dan tidak akan meninggalkan kita dalam suka, apalagi dalam duka.Bersahabat dengan seorang yang jujur akan membuat seseorang itu senantiasa terpelihara kejujurannya. "
ok, itu ja yer utk tgh hari ni... sekian..

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Jumaat, 14 Oktober 2011

diari aktvt semasa bg sepanjang tempoh diri ni hilang dr dunia blog...

...:: SALAM ::...

alhamdulillah dan syukur di panjatkan padaMU YA RABB... selamt pg utk warga MESIR n selamat tgh hari utk warga tanah airku iaitu MALAYSIA yg ku cintai.... ok hari ni aku nk tunaikan sedikit jnji yg telah di buat baru2 ni...

ku ada jnji dgn teman2 pembaca semua utk ceritakan serba sedikit kan apa yg ku telah buat selama tempoh ku hilang dr dunia blog niii...walaupun hakikat nya x ramai pun yg baca blog ku ni, tp x per la nk cter gk... kurg2 fmly tahu apa yg ku buat selama tempoh tu... yer dakkkkkkkkkk..???

ok sblum tu kita imbas semula utk tarikh terakhir ku updte blog ni pd 28hb ogos 2011... sejak dr tarikh tu lah ku mula mghilangkan dri kan kan3... hehehehe. utk waktu tu lepas ja ku udpte, trus amik tket n pulang ke bandar (cairo) bersempena utk menyambut raya bersama kwn2...

dalam tempoh tu ku hanya bermukim d cairo jer, kali ni kira rekod gak la tggal kat sana melebihi sebulan.. huhuhu.... ok ini tarikh2 pntg yg mn membuktikan ap yg dah ku buat selama tempoh hilang baru2 niii... hheheheh.........

28/8/11 : Sampai di Cairo...
31/8/11 : Sambut Aidil Fitri...
07/9/11 : Sambut Mahasiswa/wi baru...
10/9/11 : Ramah Mesra bersama Pegawai Pendidikan MAIPP.
15-17/9/11 : Program utk mahasiswa/wi (HPS)
18-20/9/11 : Hari Keluarga BKPPPM (SOFWAH'11)
20/9/11 : Jamuan Raya Penang
22/9/11 : Mesyuarat Agung Tahunan BKPPPM.
24-27/9/11 : Kejohanan Bola Sepak Piala Malaysia PMRAM 2011 (MASCUP ‘11)
28/9-3/10/11 : rehat sambil jln2 setelah sibuk dgn pgram, lebih kurg mcm tenangkan jiwa laaa..
4/10/11 : Pulang Ke New Damietta City ( Rumah Sewa Tercinta)

ermm.. rasa nya dah cukup kot erk ku bgtau ttg tarikh2 tu, kang klu mau tulis smua nya jenuh kot, pnjg berjela2 laaaaaaaaaaa.. hhehehe, makanya dgn pgram2 yg ni lah menyebabkan ku x dpt nk updte blog, bukan saja2 x nak updte tau.. tp sbbkan msa yg amat la suntuk.. dah tu plak klu nk updte kna p cc, mau melayang gak duit klu nk p slalu.. hehehhe..

* bukan pulun tau, tp dahagakan ilmu dlm setiap pgram yg di jalan kan.. harap anda smua FAHAM!!!

akhir lakaran mindaku, amik kata2 ini yer.. " Bertemankan seseorang yang tidak ada rasa malu akan memalukan nya di hari akhirat kelak " sekian dulu ya utk kali ni.

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Khamis, 13 Oktober 2011

puas luahkan semua nya pd keluarga... yg pntg diorg redha.

...:: SALAM ::...

alhamdulillah atas nikmat IMAN dan ISLAM yg telah tuhan kurniakan utkku, dan juga utk teman2 semua, kita msih ada kesempatan utk luangkan msa melakukan aktiviti harian selaku sebagai sorg hamba pd SANG PENCIPTA.. korg tahu jer kan apa yg kita kena buat selaku hamba.. so x payah aku jelas kan ok...!!!!

kdg2 tu bg setgh org mmg xde msa utk buat ap yg telah d perintah kan, dan alasan yg biasanya di beri sgt2 la x releven, ade dia leh ckp.... terlalu sbuk dgn tugasan harian la, ada byk kja la.. n byk lg la alasn yg kdg2 tu bila dgr jer, mau rasa nk lempang laju2 jaaa.... gerammmmmmmmm

tp bila bab nk buka BLOG, FB, TWEET n len2 lg smua nya ada msa plak kan... huhuh, amat malang skali kan bla ade yg buat mcm ni, kdg2 sedeyyy sgt sbb ada ja dlam kalangan teman2 yg buat mcm ni... tp apa leh buat kan, tugas kita dah bg nasihat, jd klu x mau xleh nk kata apa laa...

xkan la nk p lempang laju2 plak kan, dia tu bukan nya budak2 lg... stgh tu siap leh jwb plak, mak aku pun x kisah.. kau ni kalut apesal???? mmg pedih gila klu dgr kata mcm uuu... sakit hati sgt weiii.. tp ap pun sabar ja laa...

ermm... ok itu muqadimah jer ni, ni bru nk cter apa yg ade kaitan dn tajuk ntry kt ats tu ok.... blik pada tjuk tu, meh sini nk cter sikit apa yg dh d luahkan pd keluarga smlm.. smlm nya xtau nper tiba2 ja nk tya bab2 yg agak nya panas gak..

klu dulu sebut ja mau kna marh.. tp skrg xlg, n smlm mmg aku pun terkejut tgk respon diorg smua, mau nk jer aku gelak smpai terguling kat umah sewa aku... nk tahu isu nya x???? meh sini yer, aku bgtau isu nya adalah ttg bakal menantu utk keluarga ku... heheheh. ok la itu jer yer nk bgtau korg, mengenaii sapa org nya tu tggu dulu ya.. nti bila dah rasa sesuai aku bgtau erk...

n rasa nya cukup la kot aku mrapu kat sini, tp mcm biasa aku akan tggalkan korg dgn sebutir kata indah sblm aku menutup ruang maya utk hari ni... " Cinta tidak berbalas sama seperti soalan tanpa jawapan. " so faham kan n hayati kata2 tu yaa.. sekian

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Rabu, 12 Oktober 2011

aku aktif kembali ke dunia maya ini... jom layan

...:: SALAM ::...

mula skali syukur sgt2 yg x terhingga utk SANG PENCIPTA... kerna mamberi aku peluang utk menulis di sini lg setelah sekian lama aku hilang dr dunia maya ini disebabkan oleh kesibukan duniawi yang lain, sehinggakan masa utk melakar sesebuah coretan di dalam blog ku ini amat terbtas...

jd untuk permulaanya hanya nk bgtau pd korg sermua aku dah kembali smula ke dunia maya ini yer. insyaALLAH aku akan sentiasa updte segala yg terbaru dlm hidup ni yerrrr... harap korg2 yg mn sudi baca blog aku selama ni, leh maaf kan aku ya sbb aku lama sgt x udpte...

walau camna pun, nti aku akn ceritakan ye serba sdikit apa yg aku buat smpai bgtu lama aku hilang dr dunia maya ini k.. ok lah ini just utk inform pd korg erk... nti kita jumpa lg utk updte seterusnya.. huhuhuhu... salam syg dari lakaran mindaku utk korg semua yaerrr...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Ahad, 28 Ogos 2011

hati sedeyy + panas...

...:: SALAM ::...

Alhamdulillah serta syukur yg x terhingga buat SANG PENCIPTA... xlupa juga salam rindu buat keluarga, rakan2 n smua pembaca.. hehheeh... (saja nk gedik2 sikit...) jgn marah2 ek, lg kan tgh posa, kang nti kurg plak pahala tu sia2 ja kan...

Hari ni bila buka ja blog smua nya nk tulis bab2 nk raya ja.... nk bli baju raya laa, nk bli kasut laaa, nk buat kuih laaa.. yg paling x tahan tu, bila buat entry ttg nk blik KampunG... itu mmg bikin hti ni sedeyyyyyyy.... (tgh nangis guling2..) hahahaha

tp xper la kan, nk buat mcm na bila dah dok d perantauan ni biasa laa.. kena sabar, didik hati supaya lbih kuat utk hadapi ni smua.. pastu plak korg tau pg td ade ym dgn spupu, dia siap tya, saja dia nk bg hati ni panas + sedeyy, leh dia tya aku... ang xmau blik raya kaa??? Lbih kurg mcm tu la ayat diaa.. padahal dia dok tau dah aku dok jauh beribu2 batu.. leh tya lg, sibbik xde dpn jer, klu ade mau kna lempang laju2 laaaa...

tp yg paling best n syukur sgt adalah, smua ahli keluarga sihat belaka.... itu dah memadai bg aku, huhuhu.. bila musim raya ni biasanya smua sibuk kan, sampaikan msa kol adik pun, tgh dok sibuk buat kuih raya... heheh, maklum la kan adik pmpn ade ramai, bila smua dah dok cuti kat umah, mula la sesi nk buat kuih itu ini, mcm2 laa... kira nya umi aku just dok rehat2 jer laa... huhuhuh.

Ok lah kengkawan.. ni stop dulu,.... korg mst geram kan cter selalu tergantung, hehhe.. nk buat mcm ne aku mmg sbuk sgt skrg ni, nk kemas baju, umah, n byk lg laaa... n seperti biasa, amik kata2 yaaa...

“Bukti terbaik cinta ialah kepercayaan” nmpk mcm jiwang kan... heheh.. sekian duluuuuuuuuu...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Sabtu, 27 Ogos 2011

hanya ini utk hari ini...

...:: SALAM ::...

syukur untukMU wahai tuhan.. hari ni aku mmg malas utk menulis, hanya kata2 ini mampu ku ukirkan utk coretan hari ni... maaf yer

Belajar DIAM dari banyaknya BICARA Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG Belajar MENANGIS dari suatu KEBAHAGIAN Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN Belajar TAWAKKAL dari UJIAN Belajar REDHA dari satu KETENTUAN..


sekian saja dari aku...

..:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::..


Khamis, 25 Ogos 2011

dah balik dr cairo... heheh

...:: SALAM ::...

alhamdulilllah n syukur sgt2.... setelah sekian lama menggalkan dunia maya ini, walaupun ianya hanya seketika jika nk di bilang hari yg x d updte dunia maya ni, iaitu blog ini la... heheheh
x lupa juga tau syukur d ungkapkan khas utk MAHA PENCIPTA...

setalah beberapa hari ku musafir ke cairo, akhirnya ku pulang jua kembali ke tanah new damietta city.. nama mlayu dumyat jer..... tp saja nk buh nama bg gempak la konon2 nyerrr... hhehhehe. setelah lama dok cairo tu mmg byk gak ler brita2 panas yg smpai ker telinga nii... tp kan bes gak kdg2 dgr cter2 panas2 niiii.... huhuhhuh

tp bukan smua nya panas tau, yg baik2 pun ad jerr..... kira blik baru ni puas gak la dpt jumpa kwn2, dh nama pun nk ziarah kan... so alang2 bliik jer umah PENANG tu, jumpa ja laa sapa yg ada... hehehhe... x tipu mmg best sgt2. xlupa nk ucap mekasih sgt2 kat smua nya yg dok sana tu ek.. dah tu plak dapat layanan yg baik2.... sapa yg x nak kan..

ermm.. ok lah, nti ada msa aku cter lg apa2 yg bes ttg cairo ni tau... skrg xleh sbb nk g smyg terawih plak... maaf yer kwn2, saja ja nk updte ni sbb nk bgtau yg aku dah pun smpai kat umah..... heheheheh. itu je tujuan utama...

seperti biasa. utk hari ni nk bg kata2 ingatan plak la ekk... korg amik tau, klu rajin hafal skal... huhuhu.... " Ketika ditimpa bencana, kita akan mengenali yang mana satu lawan dan yang mana satu kawan."

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...


Sabtu, 20 Ogos 2011

ke cairo pg ni.... nak ikut jom ekk.

...:: SALAM ::...

alhamdulillah, SYUKUR ATAS NIKMAT YG KAU berikan utkku tuhan...ok, aku mula bebel k, hehehe... setelah seharian dok buat kja, pastu plak line tenet yg dah mcm hampeh... rasa mcm na campakk jaa jauh2... tp alhamdulillah tuhan masih bg utk aku berfikir scara waras.. huhuhu.
sory la yer smlm mmg x sempt nk buat entry memandng kan line tenet yg SENDUK.. bukan senduk memasak tu k.

then pg ni alhamdulillah, line dah kembali stabil, so dpt la nk buat entry pg2 buta sblm nk bersahur.. heheheh........... pastu plak sbb dah penat kemas umah kan, tu yg terbuat jugak entry ni.. kira klu nk cter bab sbb ni, mmg byk sbb la yg leh tertulis nya entry d pg2 buta... hehhehe

ok tutup bab tu k, skrg nk buat pengumuman kat korg smua, yg ku mungkin xkn updte blog ni buat seketika yer.. myb 3 or 4 ari erkk.... sbb kat sana mls nk p cc.. tp tgk la klu rajin aku updte yer.. hhuhuh. insyaALLAH, pg ni lepas jer solat subuh, aku kan pulang ke bandar.. aikk kan bru ni dah buat post ttg pulg ke bandar, yer mmg aku ade buat, tp aku x pulg pun lg, bru nk pk2... huhuhuhu.

so setelah lama aku berpk2, tu yg jd nya pg ni aku nk pulg ke bandar iaitu CAIRO.. ade sapa yg nak ikut jom laa.. aku tggu kat stesen naaa... hehehheh. ok lah kwn2 aku nk smbg buat kja sikit g ni... sblm tu mcm biasa la kan, jgn la ade yg boring plak tau... amik hadis ni yer.

"Rasulullah S.A.W pernah bersabda: "Barangsiapa yang memudahkan jalan orang yang ingin menuntut ilmu, Allah akan mempermudahkan jalannya untuk ke Syurga." sekian saja.

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...



Khamis, 18 Ogos 2011

pulang ke bandar....

...:: SALAM ::...

alhamdulillah beserta syukur ku ungkapkan kepada MAHA PENCIPTA, trima lah ucapan ku ini wahai tuhan.... hari ni, byk kerja yg dapt aku selesaikan, sbb utama yg tetiba jd rajin, semestinya sbb aku akan pulang ke bandar x lama lg, iaitu cairo... hehehehhe..

biasanya bila nk raya ni org smua blik ke kg kan.. tp kat sini lain skit yerr, kebanyakkan kami ni akan pulang ke bandar tau, sbb apa sy kata bandar..???? ni jwpan nya ok.. cairo itu adalah ibu negara bg negara yg aku diami skrg ni... sbb tu la aku katakan yg aku akan pulg ke bandar...huhuh.

so korg smua dah jelas kan... heheh.. bercakap ttg nk blik ni, bukan nk blik raya k. just nk blik ziarah kwn2 kat sana, dah rindu sgt dah weiiiiiiiii, bebulan x blik, maaf yer kwn2 yg ada di cairo, bukan aku x syg korg, tp di sbbkan ada tuntukan kerja yg perlu aku siapkan...hehehe.

ok lah yer just nk bgtau tu jer kat korg, hehhe.. (sebenarnya xdk isu atau topik yg cter la hari ni, tu yg merapu jer ni..) tp mcm biasa tiap hari aku akan bekalkan korg dgn satu kata2 kan, so amik ni yer.. "We have no rights to ask when sorrow comes, “why did this happen to me?”
Unless we ask the same question for every moment of happiness that comes our way."
harap anda smua faham dgn kata2 ni yer, x faham p amik kamus tau.. n yg pntg selami n hayati kata2 ni..... sekian saja.

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Rabu, 17 Ogos 2011

asyik2 sama jaaa....

...:: SALAM ::...

hai kwn2... mcm ne hari ni korg smua sihat...?? ehh lupa plak, jap ek nk ucap syukur dulu yer, syukur yg x terhingga utk SANG PENCIPTA... TERIMA KASIH TUHAN.... ok dh ucp kan, so leh nk smbung bebual dgn korg2 smua.. huhuuhu.................

ni nk bgtau satu bnda, myb korg pun dah tau kan.. so xpyah nk cter, nk hurai trus jer k... ermmm, sebenarnya mcm ni, td bila aku buka ja dashboard, smua asyik2 cter bnda sama ja kan... huhuhu, mst korg pun rasa mcm aku jugak kan, ehh, bg sapa2 yg xtau meh nk bgtau k, bnda yg d mksudkan tu, ttg NUZUL AL-QURAN... btul kan smua post asyik sma jaaa..

tp satu bnda nk bgtau korg, jgn rasa bosan plak tau nk baca ttg post mcm tu, walaupun nmpk mcm smua sama, baca gak ek, sbb byk info korg leh dpt... jgn bila tgk tjuk jer NUZUL, trus xnak baca, rugi tau..... huhuhuh.

bahan ilmiah tuuue, so kpd kwn2... aku galakkan baca tau ttg NUZUL ni, jgn bila tgk jer tajuk trus mls nk baca... hrhehhhe then amik kata2 ni... sempena dgn NUZUL AL-QURAN " RAMADHAN DIRAI, AL-QURAN DISANJUNGI " aku nk korg hayati apa yg tersirat dlm kata2 tu k, then korg jgn mls nk baca quran tau..

sekian dulu yaa..

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...




Selasa, 16 Ogos 2011

nak balik ke x...???

...:: SALAM ::...

alhamdulillah, syukur sy ucapkan padaMU ya RABB.. tuhan bg sekelian alam yg mentadbir segalanya..... lega dpt ucap syukur utk hari ni dlm blog, heehe.. dpt pahala plak tu tau, tgk tuuuu, senang2 jer tuhan bg kita ganjaran kan, so kamu2 yg baca blog ni klu leh amalkan la yerr..

bukannya susah sgt pun, just lafazkan jer, xpayah nk tulis2 ker, nk angkat ketul batu ker n len2 laaa... korg hanya ucap ja, tuhan pasti akn bg ganjaran, sbb tuhan kan dah bejnji pd hambanya... so jgn ada yg ragu2 dgn tuhan plak k...... uhuuhhuh.

hari ni, still dok sowg2... pastu mula terpk nk blik ker x ke cairo ni...??? hati mmg rindu kwn2 kat sana, tp bila pk bnda lain jd mls pulk.. so nk buat mcm ne erkk. korg ade cara x... heheheee.. (sila bgtau dgn jelas cara klu ade yg tahu yer..)

ermm... tp tgk la klu mlm ni dh pk abis2, kita nantikan apa jwpan kata hati, ceeewwaaahh, bajet mcm nk buat satu keptusan yg besar jer.... hahahhhah, mmg cewi la ko ni perasan tolll... ahhh, lantak la kan nk perasan ker apa pun, jnji aku tenang2 selalu... hehehheh

ok lah, takat ni dulu erkk, aku nk buat kja sikit tau.. nti kita jumpa lg yer, then amik kata2 ni skali tau, utk cerna minda anda2 skit yg baca blog nii... " Apabila semua benda kelihatan semakin hilang, ingatlah bahawa masa depan masih ada... " sekian...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...


Isnin, 15 Ogos 2011

tetiba rindu MALAYSIA... sbb tu kol ayah.

...:: SALAM ::...

alhamdulilah, syukur sgt tuhan masih berikan nafas, nyawa, ketenangan. kegembiraan n yg paling hebat dan yg paling indah sudah semestinya NIKMAT IMAN DAN ISLAM... itu yg paling utma bg smua umat nabi MUHAMMAD S.A.W..... anda smua mst setuju kan dgn apa yg sy tulis, jgn berani ade yg membangkang plak.....

ermm... ni kira rekod la, saja x buat entry utk hari smlm, nk kata sibuk tu xde la sgt, tp entah laa.. myb sbuk layan JUVANA, yer la aku bru ja nk tgk.. so layan smpai abis... tp korg jgn igt bnda lain aku x buat plak yer... ade jer kja lain yg aku buat tau... hehehehe... yg paling bes smlm aku sempat utk kol ayah di msia utk tya khabar, n smua nya alhamdulillah.. so sekali lg sy nk ucap terima kasih pd ALLAH...

sebenarnya byk jer kja yg aku smpat buat, tp mls la nk cter smua, kang nati ada yg kata buat bgus plak... huhuhuh. so lbih baik aku diam jer erkk mls nk cte... ok lah kwn2, sy nk g menilau jap yer, nk g sahur umah kwn, maklum la dah dok sorg2 ni hati sedeyyyyyyyyyy... hheheheh.
so sblm nk blah, sy bg kata2 ni utk korg smua tauu.. klu x nak amik xper sy ok jer ekkk...

* Terdapat banyak kemungkinan untuk gagal kerana kejayaan
hanya boleh dicapai dengan satu perkara iaitu USAHA.
sekian saja...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::..



Sabtu, 13 Ogos 2011

keseorangan....

...:: SALAM ::...

syukur alhamdulillah utk MU tuhan pencipta alam yg serba indah ini, walau bagaimana pun jgn kita lupa tau kwn2, dunia ni xlama lg akan binasa gak yer... so jgn dok asyik nk seronok jerr.

ermm, hari ni mls nk cter pnjg2, sbb nya mmg sibuk sgt2.... ni pun men curi2 jer msa sblm nk buka posa, so entry ni pun kira nya melepas batuk di tangga ja laa.. hehehe. nk buat entry pnjg2 tggu nti ade msa yg byk terluang erkk..

msa tgh tulis blog ni kan, rumet aku kn dia tgh siap2 baju nk blik cairo... tp aku...???? mls nk ikut diaa............ heheheh, bukan nya pa, mls sgt2 nk blik cairo, dah la borg, pastu plak plus dgn posa2 ni so mls nk ggu2 umah org, (ehh kan ade umah negeri kat sana) itu mmg yerrr, aku x nafi mmg ade umah negeri, tp entah la hati ni rasa mls sgt2 nk ggu depa kat sana...

tp tgk la klu aku rasa rajin nti aku blik yer, so pd org2 cairo tggu la bila hati rasa terbuka utk blik sana errkkk.... so motif nya kat sini keseorangan yg aku mksd kan nya ini laa
heheheh. mlm ni aku akan dok la sowg2 kat umah niii.. kesian kan kat aku.. nk ngis laaa... wawawawawaw... sory ek xde sap nk pujuk tau...

ok lah, cukup2 la yer aku menaip, nk g buka posa plak nii... sblm tu mcm biasa amik kata2 ni lu ekkk " Syeikh Ibn Atoillah As-Sakandari seorang ulama terkenal dalam bidang sufi dalam salah satu kata hikmahnya menyebut : "Satu maksiat yang menyebabkan kamu merasa kerdil, rendah diri, hina dan hancur hati ( kerana penyesalan dan taubat) lebih baik dari melakukan taat yang menjadikan kamu merasa agung, bangga dan hebat ( sehingga tahap ujub)". sekian dulu yer kwn2... esok jumpa g..

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...


Jumaat, 12 Ogos 2011

khas untuk umiku...

...:: SALAM ::...

alhamdulillah ku tujukan untukMU ya RABB, terima kasih atas peluang yg KAU kurniakan pdku, aku masih ada kesempatan untuk membuat sebuah dedikasi khas bersempena hari lahir umi... syukur yang teramat ku ucapkan pdMU sekali lagi wahai tuhan...

maka hari ini, genaplah usia umi yang ke 51... hari ini daku tidak mampu untuk berikan ciuman tanda kasih sayangku terhadapmu wahai umi, hari ini juga daku tidak mampu untuk berikan hadiah sebagai tanda dariku untukmu... aku juga tidak dapat mengucapkan SELAMAT HARI LAHIR tepat pada waktunya, kerana sewaktu jam 12 mlm,

mungkin dikau telah tidur... jadi daku tidak mahu mengganggu tidurmu wahai umi. seperti yang diketahui, jarak waktu di sini amat berbeza dengan malaysia, jd daku akan mengucapkan seawal yg mungkin, mungkin aku bukan insan yg pertama memberi ucapan hari lahir pdmu, maaf ye umi... tp jgn risau yer, daku telah menghantar pesanan ringkas buatmu melalu sms, di harap umi membacanya.. dan untukmu jua telah ku nukilkan sebuah kata2 indah untukmu.. hayatilah sebaiknya yer

" Ku kirimkan ungkapan doa ini padamu, semoga bersempena dengan hari kelahiranmu ini, bersamaan dengan bulan Ramadhan yang sedang mengiringi, maka ku mengharapkan semakin istimewa dan semakin teguh bertakhta sekuntum nama yang amat indah iaitu ALLAH S.W.T di hatimu. Selamat Hari Lahir untukmu umiku, ingatlah bahawa perjuanganmu itu membawa sebuah identiti, yang amat baik iaitu ISLAM. Semoga umi sentiasa berada dalam rahmat ilahi dan dipanjangkan umur serta dimurahkan rezeki padamu wahai umiku yg tersayang...” sekian saja


...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA::...


Khamis, 11 Ogos 2011

ku tggalkan persoalan....

...:: SALAM ::...

alhamdulillah, ku ungkapkan untukMU wahai tuhan yg MAHA AGONG... terima kasih atas nikmat iman dan islam yg masih KAU berikan untukku... daku sgt bersyukur atas nikmat ini.

ok, dah ucap syukur pd tuhan, so bru boleh aku nk pnjangkan kalam untuk coretan hari ni, hari ni aku akan tggalkan kpd semua persoalan ini, dan aku harap ade yg faham apa yg aku cuba nak sampaikan dgn setiap persoalan aku niii..... klu ade sapa2 yg terasa atau faham persoalan ini so tolong jwb yer...

siapakah... aku di sisi kamu..?
adakah... peluang kemaafan telah tertutup utk aku..?
kemanakah... kamu menghilang selama ini..?
adakah... aku yang bersalah..?
kenapa... peluang kedua tidak di berikan pd aku..?
apakah... kesalahan aku pd kamu..?

terlalu byk persoalan yg timbul dlm mindaku, mungkin ini saja aku lakarkan dulu, kpd yg berkenaan aku hanya minta utk kamu jelaskan...
mungkin aku tidak sedari atas smua kelakuanku terhadap kamu...
dan akhir skali aku tinggalkan anda semua dgn satu resepi yer,
bukan resepi masakan tau tp resepi yg lain yer...

The recipe of friendship
1 cup of sharing
2 cups of caring
1 cup of forgiveness and hugs of tenderness
mix all these together… to make friends forever

sekian dulu...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...



Rabu, 10 Ogos 2011

sekadar semangat...

...:: SALAM ::...

syukur alhamdulillah ku panjatkan padaMU ya RABB...
maaf la yer kt korg semua, smlm x leh nk post sbb sibuk dgn Mesyuarat Agong Tahunan DPMD..
mklumla dah blik umah pun ptg, so tmbh dgn sakit kepala, penat n mcm2 laa.. las2 blog ni pun x tgk smpaikan YM tu pun xlayan... hahaha... so sory la pd sapa2 yg aku x bls YM korg yer...

ok pg ni pun mls nk tulis pnjg2, serabut ja pala nti nk baca... hhehehheh.. so nk bg kata2 jer yer utk hari ni, klu satg rajin sy updte len... mklum laa wktu kita kan sgt beza... huhuhuh

"Anda tidak boleh mengubah masa lepas anda. Tetapi anda
boleh memusnahkan diri anda kini sekiranya terlalu
memikirkan masa depan anda "
sekian saja erkk...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...


Isnin, 8 Ogos 2011

kau segalanya....

...:: SALAM ::...

syukur untukMU ku berikan wahai tuhan... sesungguhnya, hanya syukur pdMU yg perlu aku ungkapkan.. tiada lg yg berhak untuk menerima selainMU. alhamdulillah, hari ni aku msih ade nafas yg tuhan bg utk aku nikmati alam yg akan fana tidak lama lg...

hari ni dah msuk 8 hari smua umat MUHAMMAD S.A.W, berposa kan... korg smua mcm ner..??? ade yg tggal posa, jgn tggal dgn sengaja tau, dose. hehehheheh..... klu budak2 tu xper la diorg tu x tahan lg.. ni klu yg tua2 buat perangai.. mmg nk kena laaa... tp satu lg lupa nk bgtau klu yg pmpn tu xper la ade alasan... jgn yg laki pun nk bg alasan, itu kena pk 2 kali la jwbnyaa heheheh.

hari ni rasa mcm nk jer buat puisi ker apa ntah laa.. blasah jaaa.. tp ayat yg akan aku buat ni mmg nk d tujukan utk kamu2 yg kat luar sana yg faham dgn situsi ini k.

kau... terlalu baik seperti yg aku kenal,
kau... buat aku terlalu gembira bila ada bersama,
kau... selalu nasihati aku dlm setiap hal,
kau... byk ajarkan aku apa itu erti hidup,
kau... sukar utkku lepaskan pergi,
kau... ada segalanya yg aku cari,
kau... ibarat saudaraku selama ini,
terlalu byk yg aku nk singkap kan di sini utk kau.
tp rasa cukup la sekadar ini saja yg ku ungkap kan dulu...
akhir kata dari ku utkmu..
sayangilah aku sepertimana aku menyayangi kau
hanya itu yg aku pinta darimu utkku...
terima kasih yg tidak terhingga utk kau..

sekian dulu....

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...


Ahad, 7 Ogos 2011

menu di umah mama...

...:: SALAM ::...

alhamdulillah, masih lg ade kesempatan yg tuhan kurniakan untukku dlm menghiasi alam ini, so sbagai balasan.. aku ign lafazkan syukur untukMU ya RABB... ermmm.. haiii korg smua, mcm ne dgn posa kalian, ckup x... jgn ade yg tggal plak k. ari ni dah rasa ok sikit, sbb dah rest yg agak lama, so leh la nk updte blog... hehehhheh.

topik nya pg ni, just nk cter sikit pgalaman dok umah mama, yer la kan walupun dah 3 thun kenl mama, bru kali ni jer g umah mama msa bulan posa... hehehh, tu pun sbb dah mama marah n asyik dok tya2 jaa.. las2 g jer la umah mama... klu thun2 lpas g umah mama masa musim sejuk jer, tp kali ni sbb mama ajak berbuka n sahur umah dorg, nak x nak kna g gak laa... huhhu.

ok, nk cter yg best dulu, msa dok umah mama, menu yg di sediakan wktu berbuka, adalah itik.. so korg bayang la sendri, x mau nk jelas2 pnjg, kang nti ade plak yg terliur posa2 niii.. heheh, tp mmg x tipu laa.. mmg sedapp ya amaat.. klu nk mkn mai sini yer... hehehhe.

ni cter yg x bapa bes plak yer, msa sahur tau mkn ape??? menu nya hanya tokmiah.. nk tahu apa itu tokmiah cri yer dlm tenet tu, xpun tya sy, nti sy bgtau yer.. klu nk cter skrg mmg xde msa.. hahahaha (xde msa la sgt,), tp yg pasti bukan tok miah atau singkatan nama bg tok salmiah k,

tokmiah tu mknan tau.. mmg sedap gak klu mkn bila kena dgn ms nya... tp bila dah sahur mkn bnda tu mmg rsa len skit laa.. xper la meh sy terang sikit yer apa itu tokmiah... tkut satg ade plak yg terpinga2, huhu. tokmiah tu sejenis mkanan yg bercampur2 ala2 kebab kat msia..

tp yg ni lain skit sbb buh kentang, sayur2 n ade la bnda alahnya, entah nama x igt, kira mcm perasa laaa, yg pentg isi nya adalah dr kekacang yg dah di mesinkan... pastu msuk kan smua bnda td dlm roti mcm roti kebab kat msia tu. then mkn laa.. heheheh. kita ni org msia biasa mkn nasi, dah tertiba mama bg mkn yg tu... mau tahan la posa.. heheheh

pe pun smua nya mmg ok.. ok lah yer nk cter yg ni jer dlu ekk, nti sembg len plak... n amik kata2 untu hari ni.. tp kali ni lain sikit yer.. nk bg hadis kat korg... fahami btul2 tau.

Dari Abu Hurairah r.a bahawa nabi SAW telah bersabda:”Allah sentiasa memperkenankan doa seorang hamba selama doa itu tidak mengandungi (perkara) dosa, (perkara yang) memutuskan silaturrahim dan selama tidak meminta supaya cepat-cepat diperkenankan.” Lalu baginda ditanya oleh seseorang:”Apa maksudnya meminta dicepatkan?”Jawab baginda:”Umpamanya seseorang itu berkata dalam doanya:”Aku telah berdoa, aku telah berdoa tetapi aku belum melihat doaku diperkenankan. Lalu aku putus asa dan berhenti berdoa.”......
apa pun yg paling pentg,
Bersabar Dalam Berdoa. ok sekian dulu yerr.

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Sabtu, 6 Ogos 2011

kembali...

...:: SALAM ::...

oh tuhan, ku mengucapkan syukur padaMU utk yg ke sekelian kalinya.. rasa nya 3 hari dah xucap syukur dlm blog ni.. heheheh. so sy nk ucapkan syukur sgt2 sbb tuhan bg sy kesempatan utk kembali semula ke dunia maya ini..

ermm, mst ade yg tertggu2 kan bila la penulis lakaran mindaku nk updte blog kan.. (ahhh, perasan gila la kau niieee, mcm ade beribu2 yg nk baca blog kau nii....) xper la skali2 nk perasan kan so kita layan kan jer laaa... xpayah nk ikut sgt smua kemahuan org, jnji aku heppy.. senyumm skit yer.. hehhehehe.

ok, sblm tu nk bgtau korg smua, yg aku ni bru jer blik dr umah fmly angkat aku.. heheh.. masih terasa penat lg tau. tp bila igtkan blog terasa rindu plak nk merapu kat sini.. hahahaha. so aku pun apa lg buka ja laa, n tgk2 apa yg ada dlm ni.. 3 hari tu x buka (3 hari la sgt kau ni..) padahal baca ja blog guna hp. hhahahah.. baca jer erkk. bukan updte, sbb nya xde msa nk buat smua tuu...

ok, la setakat ni dulu tau, nti aku updte lg k, updte ni pun sbb nk bgtau kat korg yg aku dah smpai umah... itu jer. n korg dah 3 hari kan x dpt kata2 semgt yg baru, so meh sini nk bg kat korg yer... " Learning how to be alone need not be lonely; it means you’re ready to be with someone else. " sekian dulu..

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Rabu, 3 Ogos 2011

ke rumah mama...

...:: SALAM ::...

syukur alhamdulillah ku ungkapkan utkMU, wahai tuhan yg ESA, atas nikmat yg KAU berikan pdku... ok, dah ucap syukur kan, so bru la leh nk mula buat apa pun erkk.... kpd anda smua, sy minta sgt2 ekkk.... jgn nk berat kan sgt lidah, n jari anda utk ucapkan n taip SYUKUR utk setiap perkara atau permulaan bg sesuatu benda tau.. ala bukan nya susah sgt pun.. pendek jer kalimahnyaaa kan3.. btul x???

entry kali ni simple jer, saja jer nk bgtau kat korg yg pg ni (waktu mesir) dlm kul 6pg lbih kurg laa.. sy akan bermusafir ke rumah keluarga angkat... oopppsss, jgn kamu pk saya nk riak, plak k, xde niat lgsg.. saya ni ke sana myb dlm 4 hari kot, tp tgk la mcm na.. klu mama suh dok lama umah diaaa.. pasrah ja laa... hehhhe.

so motif utama nya kat sini ialah, sy nk bgtau kamu semua... maka dengan ini di umumkan bahawasanya dlm tempoh musafir ni, sy TIDAK akan updte blog mahu pun online ym.. tp tgk la klu ym tu rasa rajin sy on kan jer melalui hp.. hehehe, maklum la kat sini cas yg di kenakan amat la murah... jika nk bnding m'sia.. opppss, bukan nk kutuk negara sendri k, tp itu la hakikat.. sepatutnya negara kita pun boleh buat.. tp apakan dayaaaaa.. mls nk jelas pnjg2 korg pk jer sndrii... hehhahahaha.....

ok lah yer.. itu jer yg saya nk bgtau korg semua... apa pun saya sayang kamu semua... nti bila sy blik dri umah mama, sy updte ok... mekasih pd semua.. ehhhhhhhhhhhhhh, lupa lg, amik kata2 ni dulu yerr, maklum la nti bapa hari ni xde pulak kata2 yg boleh di ambil buat pedoman.. huhuhu... nahhhhhhh amik ni k, " I'm always here for you, not because i want you to be with me but because i want to be with you.. " sekian dulu yerr, kita jumpa lg nantiii.......

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Selasa, 2 Ogos 2011

maafkanku....

...:: SALAM ::...

syukur padaMU ya RABB...
di atas nikmat yg di berikan untuk ku buat sementara waktu....

maafkan saya, jika saya pernah melukakan hati kamu...
maafkan saya, jika saya pernah biadap dengan kamu...
maafkan saya, jika saya tidak menghormati kamu...
maafkan saya, jika saya terlalu berlagak pandai...
maafkan saya, jika saya tersalah menegur kamu...
maafkan saya, jika saya tidak menghargai kamu...
maafkan saya, jika saya pernah mengutuk kamu...
maafkan saya, jika saya pernah menghina kamu...
maafkan saya, jika saya pernah menyindir kamu...
saya hanya minta kamu, halalkan lah segalanya
yang telah kamu berikan untuk saya...
saya juga akan sentiasa doakan kebaikan untuk kamu...
semoga persahabatan yg terjalin ini mampu untuk kita teruskan...
jangan lupa untuk mendoakan saya...
akhir kata dari saya...
terimalah ucapan maaf yg telah saya pinta dari kamu...
dan terima kasih untuk semuanya...
dan ketahuilah bahawasanya saya sayang kamu...
salam sayang dari saya untuk kamu
sekian...
...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...


Isnin, 1 Ogos 2011

hampir 16 jam...

...:: SALAM ::...

syukur2 ya ALLAH, syukur alhamdulillah.. sila baca dgn nada nasyid k. ermm bila bgn jer pg ni, ehh kau tido ker...??? kan kau x tido smlm smp la msa updte blog ni, mcm ner kau kata bru bgn plak.. nk tipu ekk.... dosa tauuuuu. ok lah x nak tipu, mmg x tdo pun, sbb msak utk sahur, menu adalah rahsia.. hahahaha.

sblm nk merepek pnjg, nk ucap gak la kat korg smua ekk.. walaupun dah berbuih dah org ucap, aku nk ucap gak.. tp kena ikut cara arab ek.. meh sini nk ajar.. hehehehhe... ok2. (nada ceria,) aku kata kt korg ramadhan kareem... haa so korg tggu apa lg, jwb la kata2 aku tu, (sila baca dgn nada ceria jugak tau..) ALLAHU AKRAM.. sebut btul2 tau, kang nti salah baca makna nya lain plak.. heheheh.

dah2 ckup la erkk, sbnar nya nk cter bnda lain niii... sila tgk tjuk entry di ats. hehehehe.....ni huraian bg tjuk kat atas tu, hehhe. hampir 16 jam tu makna nyaa.. kami yg tggal di perantaun ni kena posa utk satu jngka masa yg agak pnjg, wawawawaaw... tgh nangis ni, cehh nangis la sgt.. xcaya erk, meh nk bgtau, waktu subuh msuk kul 3.30pg, n waktu berbuka plak 6.50ptg.. so korg pandai la nk kira mcm na ekk.. ikut suka hati nk tmbh ka drb ker tolak... heheheh.

dah tu plak posa dlm keadaan musim panas, sooooo..... cuba korg bygkan ekk, mmg dugaan wa ckp sama luuuuuuu. huhuhuhu. tp pa pun seyes nk bgtau mmg bes posa kat sini, dgn nada ceria, di ulangi posa kat sini mmg bes... hehehehe. ermmm.. ok la korg, nk tido laaa, ngatuk sgt dah ni, x tido2 dr smlm lg.. nti kita jumpa utk post yg len plak yer.

eeehh, lupa plak nk bg kat korg kata2 , myb sbb posa kot tu yg lupa... hahhahha. sory la klu korg yg faham dgn kata2 ni, aku x jiwang na, tp saja nk bt jiwang2 skit pg niii.. hidup ni kan kena ceriaaa.. so korg sila la senyum dgn rela yerr.. senyum sikit... hehehe

" True love doesn’t have a happy ending. That’s because true love doesn’t have an ending. A heart truly in love never loses but always believes in the promise of love, no matter how long the time and how far the distance. " sekian...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::..

Ahad, 31 Julai 2011

menangis lg...???

...:: SALAM ::...

alhamdulillah, syukur yg tak terhingga utkMU ya tuhan... krn engkau masih memberikan kesempatan utkku merasa nikmat yg indah ni, akan musnah jugak... heheheh. sewaktu daku menulis laman ini, daku baru saja selesai melakukan kerja2 yg patut selaku seorg hamba... faham2 jer la kan, klu x faham tu... mmg nak kena ketuk laa... ok la erkkk lawak jer.

mst tertya2 kan sbb ape tajuk entry kali ni menangis lg berserta tanda soal....??? haaa meh2 sini dekat2, rapat2, jgn smpai tembap muka korg kat skrin plak ek.. kang org tgk kata korg ni cium plak.. heheheheh. ok, kisahnya mcm ni, ianya ttg ramadhan yg bakal menjelma, smua org nak cter ttg ramadhan so aku pun nk la cter gk, x kisah la klu merapu ka apa kan..... ini blog aku yg punya... hehehe.... ni jer saja tmpat aku nk hiburkan hati yg lara... (x blah tul ayat ang ni touching2 lak).

(nada sedeyy) sebenarnya kan klu korg nak tau aku dok sini dah nk msuk 3 thun tau, n utk pengetahuan korg gak, ni msuk kali ke 3 aku bakal menyambut ramadhan tanpa keluarga, (jom nangis skali dgn aku... hahahahaha) see, sedey kan.. hhhuhuhu... tp aku perlu tabah utk harungi gk situasi ini, maklum la, ni kira pengorbanan aku jugak... n ayat yg aku igt smpai skrg, spupu penah bgtau aku, dah ang tu gatai nk p sgt ngaji jauh2, padan muka ang, posa la sorg2... wawawawaw..... ni yg bikin hati lg sedeyy.

ermm..... ok selesai satu bab, ni utk slot gembra plak tau.. (dlm nada yg gembira) klu korg nak tau, teramat lah nikmat klu posa kat sini tau..(tu diaaaa guna ayat teramat...) yer la dh mmg btul pun, mmg best posa kat sini, xcaya.....??? korg mai sndri n alami errrkk... hehehhe. sbb apa aku kata mcm ni, sbb nya mudah sgt k, kat sini mmg nmpk sgt n jelas lg nyata la katakan.. huhuh, org arab kat sini mmg ternanti2 bulan ramadhan ni k, bukan nya mcm kita kat msia tu, posa bru 3 hari, dah dok kalut nk raya, x sabar2.. hehehe, sama la aku pun dulu.. tp skrg x dah k.

kat sini mmg beza sgt2, msa ni la kta akan nmpk ukhwah sesama manusia, selalu arab2 ni bersedekah, klu nk cter bab amalan, perghhh... mmg penuh masjid laaaa... so xpayah la nk bgtau ek, korg bayang sndri.. klu kita kat msia, nk tggu terawih tu pun payah sgt nk cukup 5 saf... n satu lg bnda yg mmg jarg2 sgt ada kt msia, ialah jamu org buka posa.. iyer aku x nafi mmg ade yg buat, tp ala2 mcm nk save bajet pun ade.. tp kat sini mak oiiii.. arab2 berebut tau siap tarik2 kami suh p mkn kt umah diorg, dah tu mkn sedap plak... mmg puas hati laaa, (ahhh kau ni igt mkn jer laa..) aku bukan nk cter sal mkn tu, tp cara diorg raikan utk bg org mkn buka posa... itu jer laaaa..

ermm.. dah la takat ni ekk, sok aku cter lg ek.. nk g msak jap, nk mkn buat hari terakhir sblm posa.. hhehehheh. jom layan men masak2 nakkk.....?? ok n then amik kata2 ni tau.. maklum la nk posa kan, kena baik skit.... " Life is like a box of coconuts, you’ll never know if its crushed or not. " sekian dulu erkk..

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Sabtu, 30 Julai 2011

dengarkanlah...

...:: SALAM ::...

syukur padaMU yg RABB...
dengarkan lah wahai kau yg bergelar kawan..

Kuhembuskan nafasku dalam hidup
Indah kesunyian dalam mimpi
Diam ku seribu bahasa
Diam menyimpan dalam duka
Kerana ego,

ku katakan aku bisa hidup sendiri
Tanpamu kawanku.....

Namun dalam hati aku manangis
Menangis yang tiada henti
Menangis dalam kepedihan
Kesunyian yang selalu menemani
Dan selalu menghampiri
Selalu dan selalu.....

Hingga aku merasa lelah
Untuk melepaskannya dan meninggalkannya
Bilakah kesunyian dan kehampaan ini pergi
Ku lepas dan ku tinggalkan

Bilakah.....

Adakah secercah harapan
Menyelimuti diri dan merasuk ke hati
Adakah....
Dimana harus ku mencari?
Kawan pengganti seperti engkau..?

sekian dulu...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...


Jumaat, 29 Julai 2011

masih mencari...

...:: SALAM ::...

syukur padamu tuhan, daku amat merinduimu....
hari ni, aku masih tercari2 insan yg mampu isi ruang yg aku tggalkan smlm, pd sesiapa saja.. dan utk pengetahuan korg, adalah sesetgh2 org yg x bapa faham dgn apa yg aku cuba smpaikan... tp apa pun alhamdulillah, cz ade gak insan yg memahami apa yg aku ungkapkan dlm sajak itu... dlm sajak yg aku ukirkan smlm, sbnar nya ade 2 maksd yg aku tggalkan, yg tersirat dan yg tersurat...
ramai yg xtau apa yg tersirat, saja aku buat serampang dua mata dlm sajak tu... hehhehe, (ang ni bajeet sempoi laa...!!!!)

ermm... ok lah tu, jgn lupa ekk, pd sesiapa yg kurg jels apa yg tersirat tu leh tya saya, eleh skema la pulak ang ni guna saya lak.. saja nk buat bikin akal korg jalan sikit jgn nk mls2 nk pk sgt... heheheh.... utk sblm akhir kata yg aku nk tggalkan, nahh la amik kata2 niii ek..

" Friends are like stars. You can’t always see them, but you know they are there. Have great hopes and dare to go all out for them. Have great dreams and dare to live them. Have tremendous expectations and believe in them. " sekian saja...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

the BEST...

...:: SALAM ::...

syukur padaMU ya RABB...


◘ The Beautiful Word Is ►الله"
◘ Sweetest Name is ►محمد"
◘ Most Beautiful Message Is ►اذان"
◘ World Perfect Book Is ►قرآن"
◘ And I M Very Lucky That i m ►مسلم"

sekian...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...


Khamis, 28 Julai 2011

kau yg aku cari...

...:: SALAM ::...

alhamdulillah atas nikmat iman dan islam yg tuhan berikan utk ku sbgai hamba yg hina ini..
hai kamu yg berada di luar sana, sudi atau tidak utk mengisi ruang yg aku tggalkan utk kamu, tp aku memerlukan kau seperti ini..!!!

Mampukah kau menjadikan Islam sebagai yang pertama yang lebih memerlukan perhatian...? Mampukah kau meletakkan kepentingan Islam melebihi segala-galanya termasuk urusan-urusan dunia?...
Mampukah kau menjual diri semata-mata kerana Islam..?
Mampukah kau berkorban meninggalkan kelazatan dunia hanya kerana islam..?
Mampukah kau menjadikan Islam laksana bara api....
jika mampu, kau perlu menggenggamnya agar bara itu terus menyala...

andai ada yg mempunyai ciri seperti di atas dan yg sudi utk isi ruang kosong yg aku tggalkan ini, sila beritahu aku... aku sedia berikan ruang ini utk mu...
sekian dulu....

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Rabu, 27 Julai 2011

yeye... rahmat dtg...

...:: SALAM ::...

ermm... sewktu lakaran mindaku menaip ni, bru jer pas melayan tetamu, yg dtg umah... heeii kau, btul ker kau yg layn, ker kwn umah kau yg layn tuu... hahahaha. sama la tuu, ku yg tolong2 sikit2 juer, klu nak tau sbb tu la aku tulis rahmat dtg... mklum jer la kan, bila tetamu ni dtg dia bawa rahmat n bawa kuar penyakit... eehhh, lupa nk ucap syukur pd tuhan, terima kasih tuhan, (ok jom smbg merapu balik..) tu la sbb tu yg heppy sgt tau, bukan senang tetamu nk mai nii.. nun dr jauh tu weiii... umah kau ade ke tetamu sejauh niii... (jgn nk bikin panas hati org lain la ang tuuu...) ahhh, lantak laa.. saje2 nk buat gempak skit arini.... leh kan.

nak tau jauh mn, kira klu nk p umah depa tu mau 4 jam gak la naik bas, itu pun klu paling laju drebar tu bawa, hehehehehh......... depa tu dtg dr cairo k, kwn2 kpd ahli serumah aku.. dr trgganu tu k.
diorg ni dtg, saja2 la nk jln2 tmpt umah aku ni, mklum la kaw, umah aku ni terkenal dgn kaw. peranginan.. so saja la diorg ni dtg jln2... hehehehe. klu nk harap tmpat lain tu ade gak, tp kt kaw umah aku ni klu kita dok sini mmg rasa mcm m'sia laa... klu tmpat lain tu mmg nmpk serabut sgt... ooouuppssss, maap la yer bg kwn2 yg dok kaw len2 tu.... bukan nk kutuk tp hakikt.. hahahahah

nama tempat aku, new damietta city... konon2 nk guna b.i laa, p blah la weii... huhuhu, klu nama melayu nya plak dumyat baru... nmpk mcm best kan nama tmpt aku nii... haaaahh mmg best pun, persan jer la mamat ni sorg.. lantak aku la weii.... ermmm dah la tu. nk g layan2 tetamu plak, x bes plak kan bila org mai umah aku dok layan tenet plak.. nti aku updte lg.... tp kna tggu esok laaaa.. heheheh..
akhir kata hri ni, simpan kata2 ni dlm hati korg tau... " laughter is the best medicine "

gua blah dulu naa...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...


Selasa, 26 Julai 2011

xnak ker jln2...?

...:: SALAM ::..

alhamdulillah masih ade waktu yg tuhan bg kat aku kan... hehehhe...
ehhhh, wktu apa tu erkk..??, wktu utk aku hidup la, ieeeitu pun x leh nk teka kaa.. ape ker lembap sgt otak kau niii.. ooouupsss, terlbih sudaahhhhhhhh kasornyer, maaap la nooo, cek x sngaja plak... terlebih emo.... pa pun senyummm caakkk.

jgn nk mara2 tauuuu.. apa aku kata td, jgn lupa senyumm... huhuhuh... mst panas hati korg kan, sabar ekk.. dpt pahala tau. ermm ckp psal xnak ker jln2...?, apa sbnr nya yg jd isu kat sini... mst korg tertya2 kan... sabaor la jgn nk glojoh sgt laa, nk bgtau la niii... (eleeh, kau ni lakaran mindaku kau bjet mcm ade yg nk baca sgt blog bruk kau niii.. p blah men jauh2 laa... wawawawa.)

sebenarnya mcm ni... ade org tu tya, xnak jln2 ker cuti2 nii, rugi weii x jln2 niii... (lbih kurg mcm tu la ayat yg dia kata) so lakaran mindaku jwb laa, ntah laa rasa mls nk jln2 laa.. xdk feel nk jln2.
sbb klu ikut kan tu dah dok sni nk msuk 3 thun, byk dah tmpat yg p.. myb sbb tu la xde feel nk p... hahaha, ker xde duit ngaku jer laa oii, ehhh bik2 sikit naa, meh sini nk riak sikit kat korg yaerr... sebnrnya lakaran mindaku, ade satu plan yg lg best tau, nk g jln2 yg lg best, nk tau jln p mn, tggu naaa..... sbb nya nya nk p sana musim sejuk nti, best woooo... jgn nk jles2 k, kena siku nti baru tau..... huahuahahu.....

walau apa pun, harap2 nya umi bg la utk lakaran mindaku p jln2 tu nti... almaklumlaaaa, sblm ni bg.. tp xtau la kot2 esok xbg plak... mst pujuk gak smpai umi bg, kna buat2 ayat sedeyy la pasni..
hahahahah.. ermmm.... ok lah yer, kat sini dah ptg so nk rehat jap na.. sok kita jumpa lg yer utk post yg baru, penat dah nk merepek kt sini... dan amik peluk kuat2 ayat ni tau..

" Jujur adalah cermin kebenaran,
Sabar adalah cermin keikhlasan,
Semangat adalah cermin pergerakan,
Pantang menyerah adalah cermin kejayaan,
Persatuan dan kesatuan adalah cermin dari perubahan,
Ikatan persaudaraan yang kuat mencerminkan jati diri mahasiswa yang beradab... "


HIDUP MAHASISWA !!!!!!!!
(ek eleeehhh, smgt benor kau ni lakaran mindaku....)

ok lah sekian sajee laporan hari ni..

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...


Isnin, 25 Julai 2011

mood bosan...

...:: SALAM ::...

terima kasih TUHAN, mudah ja kan kata2 ni... tp cuba kita tgk sekeliling, berapa ramai yg ucapkan lafaz ini setiap hari... renung2kan la yerr..... sbb kata pa lakaran mindaku mulakan dgn ucapan ni... tak lain hanya lah sbb nya utk memperingati anda semua dan x lupa utk diri ini jugak tau.... maklumlah, nama pun manusia kan... {al-insannu nissyan} dah tentu2 laa kita ni selalu lupa, so anda yg di luar sana jgn nk rasa bgga atau hebat plak naaa... konon2 anda x lupa, blah la weiiiiii...!!!!
hehehehehe.... jgn marah naa, bukan nk mrah atau nk hina kamu, just sja nk guna ayat yg kasar siikit jer, bleh kan?????

ermm.... ok blik pd tjuk entry ni, sbb apa lakaran mindaku kata BOSAN, haaaaaaaa... klu nk bgtau tu ,mmg smpai esok x abis laa, tp xpaa..... nk di ringkaskan cter nya, skrg ni kan musim cuti, dah tu msuk plak musim panas kat sini, mmg perit laaa... hahahaaaa....... nk buat apa pun pk 2 kali tau, nk p jln2 pun jd mls, hehehhehhe..... las2 dok umah ja laa.. habis smua blog baca, paper, lg laa.. dah mcm2 jenis yg baca. nk layan cter... dah bapa byk yg tgk pun xtau.. klu nk kata buku jgn tya laa, byk gak laa... jd sbb tu la tajuk kali ni BOSAN.. ok fullstop... huahuhauha.

ermm... dah la tu, nk taip ni pun dah mati akal... hehehe, selalu sgt merapu, itu la sbb nya..heheheh........... wlupun bosan2, nk bgtau gak kat kamu smua, yg tggal kat sini mmg mencabar, hehhe.... n jgn lupa bila kita dok tmpt org ni byk bnda kita bljar tau..
and the last but not lesat amik ni yer... renung2kan laaaaa... hheheh.

"As long as we have memories, yesterday remains, as long as we have hope, tomorrow awaits. As long as we have friendship, each day is never a waste."
sekian sajaaaaaa... chaaowwww


...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...

Ahad, 24 Julai 2011

untuk mu yg bergelar temanku

...:: SALAM ::...

Tenang dan cuba rasakan…
Semalam kita bergelak tawa
Semalam kita saling bercengkerama
Jiwa telah menyatu
Kau selalu mengusikku
Dan aku pun berbalas mengusikmu
Satu sama lain berbagi rasa
Nanti, mungkin kau tiada di sini lagi
Tiada masalah dan jangan kau risaukan
Kita akan selalu saling berhubung

Hilang gelak tawa itu namun tak seberapa
Kenali dirimu bagai anugerah
Kejar angan itu dan pinta doa kami
Yakinkan dirimu kerana engkau
Yang terbaik…
Yahh kalian adalah yg terbaik… ^_^

di tujukan untuk semua yg menganggap aku sbg teman anda
saya sayang anda semua... peace!!!

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...


tetiba rindu M'SIA...

...:: SALAM ::...

syukur yg amat2 syukur pd sang pencipta, pemilik dunia yg daku pinjam
seketika waktu jer, entah2 sok tuhan dah amik,
yer la kan kita mn la nk tau bila wktunya akan TIBA...
jgn buat2 tya plak apa yg TIBA tu..
smua dah tau kan, tok, moyang,
cikgu n len2 smua dak habaq dah kat kita smua sblm2 ni kan...
dah jgn dok tya2 lg, mls nk jwb byk2...
kang ade gk yg kna lempang!!!!!!!!!!!!!!! mau??????

haaaaaaaa.... klu x mau dok diam2, baca sudah utk post kali ni...
hahahhahah, bajet mcm nak lempang btul2 plak,
mn leh nk lempang dlm ni kan.... ok blik pd tjuk post hari ni,
mcm sedey ja kan, padahal smlm dah kata x mau sedey2...
tp nk buat mcm na kan, hati ni tetiba2 jaaa nk sayu pg2 niii...
klu nk tau bgn jer pg td pas smyg jer n buat kja2 yg ptut,
trus jer buka ym, cdg nk kol...
tp tgk2 wktu plak mcm x bapa sesuai.. hahahaha...

nper x sesuai??? meh nk kabor naa.. yer la kat sini bru pas sbuh
kat msia tu beza 6 jam dgn sini.. mau nya nk kol tgh2 hari...
kang kena marah plak, org nak msak la apa laa... sooo x kol laaa
nk tggu ptg ni kot, tu pun klu line ok...
hahahahahahahah... harap2 ok.

dah la tu yer lakaran mindaku, jgn nk sedey2 bukan bru hari ni dok sini,
dah nk msuk 3 thun kan.. be strong la skit, buat malu jer kat adik2...
ehhh silap xleh pggil adik2, pantg tau... mahasiswa/wi baru..
ha mcm tu baru nmpk sedap skit kan
hahahahah... mcm hampeh ja kan, ayat skema la pulak....

apa pun seyes nk bgtau kat ampa semua yg tersyg,
mmg hati ni rindu sgt2, klu la mcm penang- kl, dah lama amik tket blik... huhuhuhuh.
utk family, jgn nk bikin ngis2 plak bila tgk entry nii, hati ni jer yg kdg2 poyo...
heheheh
apa pun plezzzzzz. pd semua yg baca entry ni, SENYUM.....
klu xmau pun, kena gak senyum... jgn nk nangis2 tau..
mcm satu ayat dlm lagu nii...
senyum... x perlu kata apa2
senyum.. !!!!!!!
haaaaaaaaa, yg len korg tmbh sendri naa, rasa nya
ghamai yg tau lagu ni kan.. heheheh

ermmmmm.. sudah2 la nk melalut dlm ni oiii...
esok2 plak naa, kita buat post baru, then mcm biasa la kan..
naaaaaah, tagkap kata2 ni cepat, jgn biarkan terlepas, hahaha
(bajet mcm eh terbg plak ayat2 ni)

" There are some things that we never want to let go of.
People we never want to leave behind,
but keep in mind that letting go isn’t the end of the world.
It’s the beginning of new life. "

sekian dulu yerrrrr...

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...




Sabtu, 23 Julai 2011

tahniah...

...:: SALAM ::...

terima kasih tuhan yg maha agung, atas nikmat yg KAU beri utk ku hari ni...
hari ni nk mulakan dgn sesi yg tersentuh jiwa aku, sejak smlm lg... tp aku cuba kuatkan,
sengaja aku ego dgn keadaan, aku x mau tewas hanya kerana jiwa ini yg agak kecewa yg ke sekian kalinya... tp syukur tuhan bg aku kekuatan, utk aku tabah dlm menangani msalah ini..( ehh, awt yg dok buat touching lbih2 sgt nii, bukan nya awek lari ka apa kaa.)
lantak la dah ni jiwa aku yg nak rasa, biorkan jer aku layan perasan ni sorg2.... hahahahhahah......... konon bajet nak simpati la tuuu, blah la weiii.....

ermmm... nak tau apa yg aku kecewa, meh nk habaq sat kat ampa naa..... sbb nya hari ni spupu aku bertunag, itu jer pun... tu yg buat aku sedey sgt2, sbb nya jugak klu nk tau kali ni dh msuk 5 kali aku terlepas peluang utk dok sama2 dgn famly2, bukan senang wei nk kumpul byk2 mcm nii, massa ni ja laaa.... dah tu bleh plak aku xdak, mmg mau aku sedey gak laaa... hati ini lara... hahahahahah... ayat poyo plak mamat ni..

tp x pa la, nk buat mcm na... dah aku dok jauh kena trima laa.. tp kan bila dgr ayat spupu aku tu kata mmg pedih laa... leh plak dia kata kat aku, sapa suh gatai ang p ngaji jauh2, lani padan muka ang, (naaaahhha mik sebijik kena kat muka tepat plak tu).... hehehehhe.... hai nasib la badan, nk buat mcm na kan... tggu bila aku plk yg tunang, nk buat lg best laaa.... hahahahah...

pa pun moga selamat la naa, igt tau spupu ku yg tersyg, tunang ni bukan LESEN k, jgn nk gedik2 manja plak... nk apa pun tggu pas kwin tau... pesanan di bawakan khas oleh lakaran mindaku untk mu... hahaha, tu pun klu spupu aku tu baca laa blog niiiii..


ermmm... dah abis sesi sedeyyy2 ni yer, sok kita hppy2 plak naa.. xmo dah sedeyy yer,( ini nk nsihat utk dri aku sndri laa..) huhuhu... ok lah sok kita buat post lg naa, ehhh lupa plak nk bg kata baru utk hari ni...

" To love is like playing the piano. First, you must learn to play by the rules. Then, you must forget the rules and play from your heart. "

sbb apa bg ayat ni, sbb nya kan hari ni ade org tu bertunang, so saje jer la buh kata2 niii... tp igt tau, ayat ni lakaran mindaku bg bukan nk soh gedik bercinta... huuhuh...
sekian saja naaa.. esok palk kita jumpa.

...:: TERIMA KASIH BUAT PEMBACA ::...